Eğitim

Gel Komutunu Öğretmek

Köpeğinize çağırdığınız zaman yanınıza gelmeyi öğretmeniz, onunla olan ilişkinizin statüsüyle şimdiye kadar yaptığınız her şeyden çok daha fazla ilgilidir. Köpeğiniz sizin lider durumunda olduğunuza inanırsa; iyi olan her şeyi sizin kontrol ettiğinizi ve istediği şeyleri elde etmek için daima sizinle uyum içinde olması gerektiğini bilir. Bu bölümün başındaki liderlik konusunu yeniden gözden geçirerek güçlü ve adil bir lider olmaya gayret edin.

Eğitim açısından bir köpeğin size gelmesi için ilk önce ilgisini verdiği şeyden kafasını kaldırarak size bakması gerekmektedir. Gel komutu için etkili bir altyapı oluşturmanın adımları şöyle sıralanabilir;

  1. Az çeldiricili bir ortamda köpeğinizin tasma kayışı elinizdeyken beklemeye başlayın. Bu arada istediği şeylere doğru gitmeyin, sadece size bakmasını bekleyin. Köpeğiniz size baktığı anca zil çaldıktan sonra zil çalarak ödüllendirin.
  2. Bu denemeleri köpek yalnızca size bakana dek sürdürün.
  3. Çeldiricileri değiştirin, yoğunluğunu artırın ya da köpeğin ilgisini çeken bir şeyin doğrudan yanna gidin.
  4. Otuz saniyeden daha kısa bir süre içinde köpeğiniz size bakmyıorsa çeldiricinin yanından biraz uzaklaşın, köpeğiniz yeniden bu süre içinde size bakmaya başlayana dek uzaklaşın.
  5. Kesinlikle size bakmasını sağladığınızda birden geriye doğru koşun ve zil çaldıktan sonra ödülü ayaklarınızın yanına atıp köpeğin de size doğru koşmasını teşvik edin.
  6. Köpeğiniz biraz daha iyi olmaya başladığında zil anını size yönediği ilk zamana denk getirin.
  7. Zil sesiyle size yönelip attığınız yemi yeme girişimini sözel olarak ”gel” diye etiketlendirin.
  8. Çeldiricileri değiştirin. Bir çeldirinin yoğunluğunu ya ona daha fazla yaklaşarak ya da köpeğinizle aranızdaki mesafeyi uzatarak (daha uzun bir tasma kayışı kullanarak] arttırabilirsiniz.
  9. Köpeğiniz güvenilir ölçüde size bakma tepkisi veremiyorsa kafa karıştırıcılardan daha fazla uzaklaşmaktan çekinmeyin.

”Gel” komutunun köpeğe öğretilmesinin püf noktası köpeğin başarılı olmaya hazırlanmasıdır. Köpeğiniz istenilen ölçüde güvebilir tepkiler ermiyorsa tasma kayışsız özgürlük sunmak için acele etmeyip egzersizlere devem edin. Bu metrelik tasma kayışı kullanarak ”gel” çalışmasından iyi sonuçlar alıyorsanız, kayışın uzunluğunu artırın. Uzun kayışla yukarıdaki adımlara en baştan itibaren yeniden tekrarlayın. Bazı köpekler çabuk ilerleme sağlarken diğer bazılarının başarılı olması için biraz daha uzun süre geçmesi gerekebilir.

Köpeğiniz ilgilendiği şeyden vazgeçip (çağrıldığında gelmesi için oluşturulan temel) kolayca yanınıza gelebildiği sürece tasma kayışın uzunluğunu yavaş yavaş artırın. Bir sonraki aşamada tasma kayışını elinizden bırakarak aynı çalışmaları köpek kayışı yerde sürüklerken deneyin. Bundan sonraki aşama kayışın tasmadan ayrılıp ”gel” çalışmalarının tekrarlanmasıdır. Tasmayı çıkarmayı düşündüğünüz anlarda eğitimi kolaylaştırmak için ve köpeğinizin uzaklara kaçmasını önlemek için amacıyla etrafı çevrili ve güvenli bir alanda çalışmanız gerekebilir.

Tüm bu çalışmalar biraz uzun ve usandırıcı gibi görünse de, köpeğe çağrıldığında güvenli bir biçimde geri gelmesinin öğretilmesi için harcanan çabaya değer. Köpeğiniz birlikte çalışmanızda başarı gösterdikçe ona verdiğiniz küçük yiyecek ödüllerine ek olarak gerçek yaşam hediyeleri de sunabilirsiniz. Bu hediyeler diğer köpeklerle oynama izni, uzakta koklamak istediği bir çukura gitme izni, bir sincabı kovalaması için serbest bırakma ve benzerleri gibi uygulamalar olabilir. Ödül olarak böyle fırsatlar verildikçe köpeğiniz sizinle çalışmanın ve çağrıldığında geri gelmenin çok iyi bir şey olduğunu öğrenecektir. Köpeğiniz çağrıldığında gelmeyi ne kadar iyi öğrenirse ö

ğrensin, güvenli olmayan açık alanlarda asla tasma kayışından serbest bırakmayın. Buradaki bir hata hayatına bile mal olabilir.

Egzersizin Önemi

Köpekler yeni davranışları çok sayıda yeniledikçe öğrenebilirler. Birlikte ne kadar çok çalışırsanız, köpeğinizin istediğiniz hareketi tek bir yönegenizle doğru ve güvenilir bir biçimde sergilemesi olasılığı artıracaktır. Köpekler çok iyi genellemeler yapamazlar. Bunun anlamı mutfaktayken ”yere yat” komutunu başarılı bir biçimde yerine getiren köpeğiniz için aynı hareketi parktayken ya da veterinerin muayenesindeyken de aynı başarıyla sergileyebilir diyemeyiz.
Köpeğin komutlara çabuk ve doğru tepkiler vermesini sağlamanın en güvenilir yolu, hayvana mümkün olduğunca birbirinden farklı ortamlarda bol egzersiz yaptırmaktır. Köpeğinizin, diğer köpekler ve insanlar gibi çeldiriciler arasında iyi performans sergilemesini sağlamanın yolu onu böyle ortamlara yavaş yavaş alıştırarak sokmaktır.  Köpeğinize başarılı olabilmesi için gerek duyduğu bütün yardımları sağlayın.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Murat KUMPAS

Haus of Rottweiler Türkiye petshop değildir. Biz önce köpeklerimizin sağlığı ve köpeklerimizi Federasyon (kif.org.tr) ve FCI ırk standartına (güzellik yarışmalarına) hazırlıyoruz. Federasyona kayıtlı yetiştirici olduğumuz için bizi takip eden dostlarımıza örnek olmamız gerektiğinden, bu sorumluluğu kendimizde hissediyoruz. Bütün sosyal medya hesaplarımızda bizi takip eden dostlarımıza özellikle yeni köpek sevdasına yakalanmış acemi dostlarımıza köpek bakımı, köpeğe nasıl davranması gerektiği, nasıl beslenmesi gerektiği, eğitimin püf noktalarını elimizden geldiği dilimizin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Bizim diğer çiftliklerden farkımız; çoğunluğu satış odaklı çalışıyor (petshop gibi)iken, biz ise size hizmet vermeye çalışıyoruz. Sizler bizden yavru aldığınızda bu sorumluluğu kaldıracak bilgiye sahip olmanızı istiyor, bu konuda yardımcı oluyoruz. Ve bizden sahiplendiğiniz yavrulara bakmaya hazır bireyler haline gelmenizde gerekli desteği veriyoruz. Bizim için çiftliğimizde ki köpeklerimizin sağlığı kadar sahiplendirdiğimiz evlatların sağlığı da önemlidir. Bizden yavru sahiplenen dostlarımız için özel WhatsApp grubumuz mevcut online yardım alabiliyor ve birlikte evlatları büyütüyoruz.. “Rottweiler Türkiye Ailesi her zaman bir ayrıcalıktır.” Bunu bize katıldığınız da fark edeceksiniz..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün