Köpek Yavruları Hangi Hızla Gelişir ?

Kör ve sağır doğmuş olan köpek yavruları, annelerinin ırkına göre boy ve ağırlık açısından farklılık gösterir. Kurt yavrusu doğduğunda yaklaşık 450 gram ağırlığındadır.
Yavruların ortalama yaşı beştir. Kesin sayılardan hoşlananlar için, 506 yavru için kesin ortalama sayı 4,92′dir. Ender olarak ve istisnai durumlarda yirmi yavrudan daha fazlası görülmüştür.
Yavrular yaşamlarının ilk günlerinde zamanın yüzde 90′ını uyuyarak ve geri kalan yüzde 10′unu da memede geçirirler. Bu, uykulu “yeniden doğuş evresidir.”
On üçüncü günde gözleri açılır, fakat bu sayılar ırklar arasında önemli farklılıklar gösterir. Örneğin, bu evrede on Fox Terrier yavrusundan dokuzu gözlerini açmıştır, fakat on Beagles yavrusundan yalnızca biri gözlerini açmıştır. Tüm ırkların tüm yavrularının görmeye başlamaları ancak yirmi günlükken olur. Kulaklar, ilk “ürkme tepkisinin” gözlendiği yaklaşık yirminci günde aktif hale gelir.
Üç haftalık olduklarında kuyruk sallama ve havlamanın ilk işaretleri görülmeye başlar ve köpek yavruları işemek ve dışkı yapmak için yuvadan dışarı çıkarak özel gezilerini yaparlar.
Köpek yavruları dört haftalık olunca, eğer normal gelişiyorlar ise, doğumdaki ağırlıklarının yaklaşık yedi katına çıkmış olmalıdır. Şimdi temel meşguliyetlerinin oynama ve çok sosyal bir tünü üyeleri olmayı öğrenme olduğu “sosyalleşme aşamasına” girmektedirler.
Beşinci haftada yüz kasları tam olarak gelişir ve bu yeni sosyal varlıklara değerli bir görsel işaret repertuvarı sağlar. Altıncı haftada henüz tam gelişmemiş bir sürü örgütlenmesi başlamıştır ve şanssız olan küçük boylular, daha güçlü erkek ve kız kardeşlerinin çete saldırılarından rahatsız olmaya başlamışlardır. Yedinci haftada dişinin sütü kurumaya başlar. Bu, köpek yavrusunun yeni evine iyi uyum sağlayacağı, satılacağı ya da verileceği en uygun yaştır. Ancak, yine ırklar arasında bazı farklılıklar vardır ve bazı durumlarda verilmesi için on haftaya kadar bir süre geçmesi tercih edilir.
Sosyalizayson aşaması yaklaşık on iki haftada sona erer ve bunu “çocukluk aşaması” izler. Köpek yavrusu sosyal açıdan tam gelişmiştir ve y
abanıl doğada etrafı ciddi biçimde keşfetmeye ve avlanma faaliyetine katılmaya başlayacaktır. On altıncı haftada kalıcı dişler çıkmaya başlar ve tümü yirmi dört haftada çıkar.Erkek köpekler altıncı ayda işerken ayaklarını kaldırmaya başlarlar ve cinsel açıdan olgun hale gelirler. Tam cinsel olgunluğa, ırklar arasında biraz farklılık olmakla birlikte, hem erkeklerde hem de dişilerde altı ile dokuzuncu aylar arasında ulaşırlar. Bazı bireyler daha geç olgunlaşır ve on ile on iki aylık oluncaya kadar tam yetişkin haline gelmezler.