Genel Bilgiler
Trend

Rottweiler Yavrusu için veteriner seçimi

Rottweiler Türkiye Anlatımı ile Veteriner seçimi

 

EVİNE HOŞ GELDİN YAVRU KÖPEK Tebrikler!  

 

Artık yeni bir yavru köpeğiniz var! Hayatınızı bu yeni arkadaşınızla paylaşmayı seçerek çok önemli bir karar vermiş bulunuyorsunuz. Minik yavrunuzun sağlıklı, neşeli ve vefalı bir dost olmasını istiyorsanız, ona yalnızca sevgi ve ilginizi göstermeniz, eğitim vermeniz, doğru bir biçimde beslenmesini sağlamanız ve gerekli veteriner doktori bakımını yaptırmanız yeterli. 

 YAVRU KÖPEĞİNİZİ EVE GETİRMEDEN ÖNCE   VETERİNER HEKİMİ SEÇİMİ   Yavru köpeğiniz eve gelmeden önce ya da geldikten sonra, aşılarının ve ilk denetiminün yapılması için mümkün olan en hızlıca bir veteriner doktori seçmeniz büyük önem taşımaktadır. Bildiğiniz bir veteriner doktori yoksa size bu yavru köpeği satan veya veren kişiden, komşunuzdan, hayvan hakları derneğinden güvenilir bir veteriner doktori tavsiyesi isteyebilirsiniz. Veteriner doktori seçerken nelere dikkat etmelisiniz: • Acil durumlar olabileceğini düşünerek, evinize yakın bir veteriner doktori seçin. • Veteriner doktori ile görüşün ve temizlik için neler yapıldığını kontrol edin. • Hafta sonunda veya akşamları olabilecek acil durumlar için, en yakın evcil hayvan kliniğinin yerini belirleyin. Yeri gidip görün. Böylece acil bir durum için ihtiyacınız olmadan önce nerede bulunduğunu öğrenmiş olursunuz. • Veteriner doktori ve kliniğin adres ve telefon numaralarını elinizin altında bulun durun.

NELERE İHTİYACINIZ OLACAK?

Minik yavru köpeğiniz evinize geldiği zaman, onun için elinizin altında bulunması gereken birkaç şey vardır. KULÜBE Yavru köpeğiniz için almanız en önemli şeylerden biri, kendi evi olarak benimseyeceği bir kulübedir. Yavru köpeğinizi kulübede ahenkaya ve kalmaya alıştırarak kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Kulübe, eğitim için de önemli bir araçtır ve köpeğiniz için kendine ait hissedeceği ufak bir sığınak sağlar. Kulübe seçerken nelere dikkat etmelisiniz? • Telden ya da plastikten yapılmış kulübeleri tercih edebilirsiniz fakat asıl önemli olan kulübe içinde köpeğinizin ayakta durmasına ve dönebilmesine yetecek kadar yer olmasından emin olmanızdır. • Kulübe köpeğin bir ucunda tuvaletini yapabileceği, diğer ucunda ise uyuyabileceği kadar büyük de olmamalıdır. • Köpeğiniz büyük bir ırk ise, o zaman ya ebadı köpeğin büyüklüğüne göre ayarlanabilen bir kulübe veya hayatı boyunca kullanabileceği 2 ya da 3 farklı ebatta kulübe alabilirsiniz. • Kulübenin makul bir havalandırması olması gereklidir. Fakat deliklerin, köpeğin kafasını veya patilerini sıkıştıramayacağı kadar ufak olmasına dikkat etmek gerekir. • Kapı, güvenilir bir biçimde kilitlenmelidir. • Köpeği sıcak tutmaya yardımcı olması için, kulübenin içine battaniye ya da yastık koyabilirsiniz. Köpeğinizin evde eğitilmemiş veya çiğneme eğilimi olması durumunda tedbirli davranmanız gerekir. (Kullanılan malzeme güvenilir ve temizlenmesi basit olması gereklidir.) • Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde kulübeyi hazırlamış olun. • Kulübeyi temizlemesi basit ve ayakaltında olmayan bir yere koyun. Ancak köpeği dışlamayın. Kulübeyi, yavru köpeğinizin bir yandan evde olup biteni izleyebileceği, bir yandan da kendini, kendine özel olan yerinde, güvende hissedebileceği bir tarafa koyun.

 

YAVRU KÖPEĞİNİZİ KULÜBESİ İLE TANIŞTIRMAK Köpeğinizi eve getirdikten mümkün olduğunca kısa bir müddet sonra kulübesi ile tanıştırın. Bir ölçü yavru köpek maması koyun. Ardından yavru köpeğe “Kulübe”, “Yatak”, “Ev” ve aynısı deyimlerle komut vererek kulübenin içine nazikçe yönlendirin. Tutarlı olması açısından her zaman aynı komutu vermeyi unutmayın. Yavru köpeğiniz kulübesine girdiği anda kapısını kapatın ve sakin bir biçimde sözlü olarak ödüllendirin. Yavru köpeğinizin kulübeye alışması için bu rutini giderek daha uzun sürelerde uygulayın. Köpeğiniz ilk andan itibaren kulübesinde ahenkalıdır. Kulübeyi hiçbir zaman ceza vermek için kullanmayın. Onun, kulübesine girme zamanını kendinin beklemesini sağlayın. Kulübesinde olduğu zaman ona çiğneyebileceği güvenilir bir oyuncak verebilirsiniz. Fakat kulübesinin içinde mama veya su vermemelisiniz. Yavru köpeğiniz, kulübe içinde mama ve su olduğundan memnun olacaktır, yalnız bu durum kulübesinin kirlenmesine neden olacaktır. Köpeğinizin rahatı için kulübesinde bulunduğu esnada tasmasını çıkarmanız tavsiye edilir.

TASMA VE KAYIŞ Köpeğinizi vakit kaybetmeden tasma takma fikrine alıştırmanız gereklidir. Ayrıca kayış ile dolaşması onun güvenilirği için en iyi olandır. Yavru köpeğinizin ilk tasma ve kayışı, hafif naylon ya da deriden yapılmış olması gereklidir. Tasmanın büyüklüğünü saptamak için, boynunu ölçtükten sonra saptadığınız uzunluğa 5 cm eklemelisiniz. Yavru köpeğinizin tasmasına sığdığından emin olmak için tasmayı sıklıkla kontrol edin. Yavru köpeğiniz yaşlandıkça, örgülü pamuk veya tokalı, güvenilir deri bir kayışa ihtiyacınız olacaktır. Eğitim ve gezi konusu ile ilgili kullanmak için en uygun olan, 2 metre uzunluğundaki kayıştır.

KÜNYE YA DA ÇİP Köpeğinizin evin dışında dolaşması ve güvenilir bir biçimde dönmesi için, bir künye veya mikroçip gerekmektedir. Köpeğinizi, tasmasında sürekli künye bulundurarak güvenlik altına alabilirsiniz. Künyenin yavru köpeğinizin adını, sizin adınızı, adres ve telefonunuzu (alan kodunu da içerecek biçimde) içerdiğinden emin olun. Veteriner doktorinize veya bir evcil hayvan bakım uzmanına danışarak, köpeğinizin tanınması için, derisinin altına elektronik bir mikroçip yerleştirme tekniğini de kullanabilmeniz mümkün.

MAMA VE SU KABI Hem temizlenmesi basit hem de devrilmeyecek kadar ağır olan mama kaplarını tercih edin. Bu size muazzam gelebilir yalnız bazı köpeklerin plastiğe karşı alerjisi vardır. Dolayısıyla, güvenlik için çift pkatiyennmaz çelik kaplar tavsiye edilir. Yavru köpeğinizin mama kabını her gün yıkamayı unutmayınız. 

 TÜYLERİNİ TARAMAK İÇİN İHTİYACINIZ OLANLAR Başlangıçta yavru köpeğinize haftalık tüy bakımı uygulayın. İhtiyaç duyacağınız tarama aletleri, yavru köpeğinizin tüylerine göre seçilir. Kısa tüylü bir köpeği doğal kıl fırçasıyla, plastik tarakla veya ele geçirilerek kullanılan tarak sayesinde ta rayın. Özellikle uzun tüylü ırklar için sağlam, büyük dişli ve büyük ihtimalle dolaşmış olan tüyleri ayırmayı başarabilecek taraklar gerekir. Her iki ırk için de bunun dışında birer tane pire tarağı edinilmelidir. OYUNCAKLAR Güvenli oyuncaklar yavru köpeğiniz için önemlidir. Oyuncaklar olmasaydı, önlerine çıkan her şey çiğnenecek potansiyel bir oyuncak haline gelebilirdi. Bunun yanısıra, bu oyuncaklar bunun yanı sıra alıştırma yapmaya yardım eder. Ayrıca yavru köpeğinizin çiğneme ihtiyacını gidermesi için güvenilir bir yoldur. Oyuncakları seçerken, bilhassa yavru köpekler için makul olmasına, parçalanmayacak, yırtılmayacak ve yutulmayacak cinsten olmalarına dikkat edin. Tavsiye edilmeyen oyuncaklar • Köpeğiniz oyuncağı tamamen ağzına sokabiliyorsa; bu, oyuncağın çok ufak ve tehlikeli olduğu anlamına gelmektedir. • İpli oyuncaklar saldırgan davranışa neden olabildiği için tavsiye edilmemektedir. • Sünger oyuncaklar veya vidalı nesneler, düdük veya yırtılabilen, yutulabilen diğer ek parçalar tavsiye edilmemektedir. • Kırılabilen sert ve sivri uçlu veya parçalı oyuncaklardan kaçının. Oyuncak OLMAYAN oyuncaklar • Ayakkabılar, giysiler ve çoraplar oyuncak değildir. Yavru köpeğiniz, çiğnemesine izin verdiğiniz ayakkabılar ile çiğnemesi yasak olan ayakkabılar arasında ayrım yapamayacaktır. • Yumaklar, iplikler, makaralar, lastik bantlar ve alüminyum folyodan yapılan toplar, selofan, şişe mantarı veya bükülmüş teller oyuncak değildir. Ayrıca bu gibi nesneleri oyun aracı yapması durumunda yavru köpeğiniz zarar görebilir. • Çocuk oyuncakları, yumUşak plastik, kürk, yün, sünger veya poliüretandan “yapılmaktadır. Yavru köpeğinizin bunlardan herhangi birini yutması durumunda sindirim sisteminde sorunlar çıkabilir. • Plastik torbalarla köpeğinizin oyun oynaması tehlikelidir. Oyun esnasında köpek, torbanın içine sıkışabilir ve nefes almakta güçlük çekebilir. Başka bir tehlikeli ihtimal ise plastik parçalarını çiğneyip yutmasıdır. Güvenli oyuncaklar • Büyük deriler, naylon çiğneme oyuncakları, sert plastik toplar genelde keyifli ve güvenilirdir. • İçine mama koyabileceğiniz ve yavru köpeğinizin bulup çıkarabileceği küpler veya toplar, yavru köpeğinizin ‘doğal’ araştırma davranışını da teşvik edecektir.

 

  MERAKLI GÖZLER EVİNİZİ KEŞFEDİYOR Rottweiler Yavrusuler, bebeklere benzer. Tıpkı onlar gibi canlı ve meraklıdırlar. Üstelik diş de menfaatirlar. Bu nedenle onların evini hazırlarken, tıpkı bir bebek için yapacağınız gibi hazırlık yapmanız gerekir. Rottweiler Yavrusulerin ufak olduğunu ve minik patileriyle evi keşfedecekleri için yere sizden daha yakın olacaklarını; bundan dolayı gözünüzden kaçan bir şeyden zarar görebileceklerini unutmayın.

  1. Köpeğinizi içeride güvenilir bir alana koyun. Camları ve kapıları güvenilir bir biçimde kapalı tutun. Kapatmak istemiyorsanız sinekliğe benzer bir koruma koyabilirsiniz.

  2. Rottweiler Yavrusuler etrafta dolaşacak ve yaramazlık yapacaklardır. Bu nedenle onları içeride veya dışarıda başıboş bırakmayın.

  3. Yavru köpeğinizi balkondan, kapı sundurmaların dan ve yüksek tezgahlardan uzak tutun. • Deterjan, çamaşır suyu, boya ve boya inceltici, gübre, dezenfektanlar, naftalin topu böcek ve kemirgen zehirleri ve antifriz gibi temizlik maddelerini yavru köpeğinizin erişemeyeceği güvenilir bir yerde, tercihen yüksek muhafazalı rafların bulunduğu kapalı dolaplarda saklayın. •Zehirli ev bitkilerini kaldırmanız veya yavru köpeğinizin erişemeyeceği bir yere koymanız gereklidir. Bunların arasında sayabileceğimiz bazı zehirli bitkiler şunlardır:

Şövalye çiçeği,

 Açelya,

 Şebboy,

 Melek kanadı,

 Orman asması,

 Nergis, Defne,

 Difenbahya,

 Zehirli sarmaşık,

 Yüksük otu,

 Çobanpüskülü,

 Meneviş,

 Zakkum,

Filkulağı,

 Atatürk çiçeği olarak bilinen poinsettia,

 Patates bitkisi,

 Tütün,

 Lale,

 Salkım söğüt Porsuk ağacıdır.

Daha Fazla Göster

Murat KUMPAS

Haus of Rottweiler Türkiye petshop değildir. Biz önce köpeklerimizin sağlığı ve köpeklerimizi Federasyon (kif.org.tr) ve FCI ırk standartına (güzellik yarışmalarına) hazırlıyoruz. Federasyona kayıtlı yetiştirici olduğumuz için bizi takip eden dostlarımıza örnek olmamız gerektiğinden, bu sorumluluğu kendimizde hissediyoruz. Bütün sosyal medya hesaplarımızda bizi takip eden dostlarımıza özellikle yeni köpek sevdasına yakalanmış acemi dostlarımıza köpek bakımı, köpeğe nasıl davranması gerektiği, nasıl beslenmesi gerektiği, eğitimin püf noktalarını elimizden geldiği dilimizin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Bizim diğer çiftliklerden farkımız; çoğunluğu satış odaklı çalışıyor (petshop gibi)iken, biz ise size hizmet vermeye çalışıyoruz. Sizler bizden yavru aldığınızda bu sorumluluğu kaldıracak bilgiye sahip olmanızı istiyor, bu konuda yardımcı oluyoruz. Ve bizden sahiplendiğiniz yavrulara bakmaya hazır bireyler haline gelmenizde gerekli desteği veriyoruz. Bizim için çiftliğimizde ki köpeklerimizin sağlığı kadar sahiplendirdiğimiz evlatların sağlığı da önemlidir. Bizden yavru sahiplenen dostlarımız için özel WhatsApp grubumuz mevcut online yardım alabiliyor ve birlikte evlatları büyütüyoruz.. “Rottweiler Türkiye Ailesi her zaman bir ayrıcalıktır.” Bunu bize katıldığınız da fark edeceksiniz..

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün