Bütün Köpekler Yüzebilir Mi ?

Sanılanın aksine bütün köpekler yüzemezler. Bazıları doğuştan iyi birer yüzücüdür, bazıları zamanla yüzmeyi öğrenir, bazıları da ne yaparsanız yapın yüzmeyi öğrenemez. Bu yüzden asla nasıl yüzdüğünü bilmediğiniz bir köpeği havuza atlaması için yüreklendirmeyin; köpeğinizin suda denetimsiz yüzmesine izin vermeyin.
Bazı ırklar (labrador gibi) doğuştan yüzmeye yeteneklidir. Vücut anatomileri, tüy yapıları (üşümemek için) yüzmeye uygundur. Fakat nadir de olsa yüzmeyi pek sevmeyen, çok iyi yüzemeyen Labradorlara da rastlanır. Basık yüzlü, basık burunlu ırklar yüzme konusunda en çok sorun yaşayanlardır. Basset Hound gibi kısa bacaklı köpekler de anatomik yapılarından dolayı iyi birer yüzücü değillerdir. Özellikle hem basık burunlu, hem de kısa bacaklı olan English Bulldoglar yüzme konusundaki yeteneksizlikleriyle ün salmışlardır. Fakat dediğimiz gibi, yine de kesin bir kanıya varmak mümkün değildir, çünkü bazı Bulldog sahiplerinden köpeklerinin çok iyi birer yüzücü olduğunu duyabilirsiniz
Köpeğiniz suyla ilk tanışmasında bu işten çok keyif alırsa, zorlanmadan suya girip yüzerse ne ala! Bazı köpekler, özellikle yavrular suyla ilk tanışmalarında ürkebilirler. Suyun soğuk olması köpekleri isteksizleştirir. Köpeğinizi ilk defa yüzmeye götürdüğünüzde suyun sıcak olmasına dikkat edin. İlk tecrübe çok önemlidir. Eğer köpek çok korkar veya çok üşürse, bir daha suya girmek istemeyecektir.
Köpeğinizi ilk defa suyla (deniz-göl) tanıştırmaya gittiğinizde önce sahilde biraz vakit geçirin. Oyuncağını suyun kenarına doğru atın. İlk etapta sadece ayakları ıslansın. Köpeğiniz bu oyundan hoşlanırsa yavaş yavaş oyuncağı daha uzağa atın. Köpeğin bacaklarının tamamı suya değdiğinde siz de suya girin ve onu size doğru yüzmesi için motive edin. İlk yüzme dersini çok uzun tutmayın. Eğer köpeğiniz isteksizlik gösterirse çok zorlamayın ve birkaç gün sonra tekrar deneyin. Köpeğiniz ilk yüzme tecrübesini havuzda yaşayacaksa onu kucağınıza alarak suya sokun. Sakın köpeği suya atmayın. Eğer bir kez korkarsa bir daha suya girmek istemeyebilir.
Yavru köpekler yetişkin köpekleri taklit ederler. Eğer iyi anlaştığı ve iyi yüzen bir köpek arkadaşı varsa onu da beraberinizde götürün. Yetişkin köpeğin neşeyle suya girip yüzdüğünü gören yavru suyun bir tehlike oluşturmadığını görecek ve daha rahat suya girecektir. Yavru suya girdiğinde dikkatli olun, çünkü yetişkin köpek açığa doğru yüzdüğünde yavru onun peşine takılıp uzaklaşabilir; iyi yüzme bilmediği için çabuk yorulur ve su yutabilir. Ayrıca yetişkin köpeğin suda yavruyla oynamasına müsaade etmeyin. Bu durum da yavrunun su yutmasına ve panik olmasına sebep olabilir.
Her şeyi denediniz; ama sonuç alamadınız… Böyle bir durumda yapabileceğiniz pek fazla bir şey yoktur. En başta da söylediğimiz gibi bazı köpekler yüzmeyi sevmezler ve yüzme öğrenemezler. Köpeğiniz ister iyi bir yüzücü olsun, ister yüzemesin tekne seyahati yapmayı planlıyorsanız mutlaka bir köpek can yeleği alın. Can y
eleği tüm seyahat süresince köpeğinizin üstünde olsun. Her yıl onlarca köpek tekneden suya düşerek boğulmaktadır. Bunların birçoğu aslında ‘’iyi yüzücü’’ olan köpeklerdir.