Genel Bilgiler

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen 5 Gerçek

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen 5 Gerçek

Son yıllarda köpek eğitimi hakkında bildiklerimiz bilim sayesinde inanılmaz şekilde ilerlese de, yıllardan beri ağızdan ağıza yayılan yanlış bilgileri akıllardan silmek  maalesef çok kolay olmuyor. Kural gibi akıllarda yer etmiş yanlış bilgilerin köpeğinizle aranızdaki ilişkinizi bozmasına izin vermeyin ve sizin için derlediğimiz yanlış bilinen 5 gerçeği okumaya devam edin.

Köpek Eve Kakasını Yaptığında Burnunu Kakasına Sürtmek

Yanlış!Köpeğinizin burnunu kakasına sürtmek, yaptığının yanlış olduğunu anlamasını sağlamaz. Hatta yaptığınız bu hareket davranış bozukluğuna neden olabilir. Aksine, burnunu kakasına sürtmek köpeğinizde “insanlar tehlikeli ve tahmin edilemezdir” mesajını yerleştirmeye yeterlidir. Henüz tuvalet eğitimi almadığından nereye tuvaletini yapacağını bilmeyen köpeğiniz bir sonrakinde tuvaletini ya bir köşeye yapacak ya da yaptıktan sonra kakasını yiyerek sizden gizlemeye çalışacaktır. Böyle bir travma geçiren köpeğe ise tuvalet eğitimi vermek daha zordur.

Köpeğim Beni Dinlemeyerek Liderliğin Kendisinde Olduğunu Göstermeye Çalışıyor

Yanlış!Köpeklerden oldukça farklı duygulara sahibiz ve bu da onları anlamamızı daha da zorlaştırıyor. Dolayısıyla davranışlarını insan davranışlarına oturtarak bir sonuç çıkartmaya çalışıyoruz. Gerçek ise, ya köpeğiniz ne demek istediğinizi anlamadı ya da dediklerinizi yapmak, verdiğiniz komutları yerine getirmek için yeterli motivasyonu bulunmuyor. Örneğin, parkta köpeğinizi çağırdınız ama o oyunu ya da koklamayı bırakarak yanınıza gelmedi. Bunun nedeni vereceğiniz ödül, oyunu bırakmaya değmeyecek bir ödül olabilir ya da yanınıza geldiğinde kayışı bağlanarak eve gideceğini bilmesidir. Şunu da unutmamak gerekir ki, köpekler kolay kolay genelleme yapamazlar. Evde komutlarınızı yerine getiriyor olması farklı bir ortamda da yerine getireceği anlamına gelmez. Bu yüzden her komut farklı ortamlarda ve farklı dikkat dağıtıcı öğelerle beraber çalışılmalıdır.

Köpeğim Yaramazlık Yaptığında Bunun Yanlış Olduğunu Biliyor

Yanlış!Köpeklerin yüzlerindeki “suçlu ifadesi” yaptıklarından dolayı değil, sahiplerinin verdiği tepkilerinden dolayıdır. Beden diliniz ve ses tonunuzdan bunu rahatlıkla anlayabilirler. İstesek de istemesek de beden dilimizi kontrol etmemiz kolay değildir. Alexandra Horowitz tarafından 2009′da yapılan bir araştırmaya göre köpeklerin yüzlerindeki “suçluluk” ifadesinin sadece sahiplerinin tepkilerine karşılık ortaya çıktığıdır. Yani, yaptıklarının yanlış olduğunu ya da neden kızıldığını bilmeden, sizi sakinleştirmek için  verilen bir tepkidir.

Araştırmaya göre, köpeklerin önüne ödül mamaları konur ve yemelerine izin verilmez. Mamayı yiyen köpeklere ve yemeyen köpeklere aynı tepkiler verilir ve buna karşılık her iki gruptaki köpekler de aynı “suçluluk” hissine bürünürler.

Köpekler Kötü İnsanı Tanırlar

Yanlış!Arkadaş canlısı köpeklerin bazı kişilere karşı farklı tutum sergilediğine tanık olmuşunuzdur. Bunun nedeni karşısındakinin içini okuyabilmesinden değil, kişinin beden dilinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar hayvanların 6. hissi çok kuvvetli olsa da bu tarz bir davranışı 6. his ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Bazı kişilere karşı sert ya da korkarak yaklaşan pek çok köpek bunu yalnızca fiziksel olarak tehdit veya zayıflık sezdikleri için yaparlar. Yani, yine beden dili ve ses tonu köpeklerin davranışını doğrudan etkilemektedir.  Kısaca köpekler, her hangi bir şekilde insanların i

dünyasını algılayarak onların kötü mü yoksa iyi mi olduklarını anlayamazlar.

Köpek Yatakta ya da Koltukta Uyumamalıdırl, Yoksa Liderin Kendisi Olduğunu Düşünür

Yanlış! Aynı insanlar gibi köpeklerde konforlu bir yerde yatmayı, uyumayı severler. Onlar için konfor yatağınız, koltuğunuz ya da kucağınız olabilir. Nadir de olsa, köpekler uyudukları alanı korumak isterler ve saldırgan davranış sergileyebilirler. Bu tip bir davranış bozukluğu düzenli bir eğitimle tedavi edilebilir ve bunun liderlik göstergesi ile hiç bir ilgisi yoktur. Kısaca, köpeğin yatakta ya da koltukta uyması liderliği ona kaptırmak anlamına gelmez.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün