Eğitim

Yat/Bekle Komutunu Öğretmek

Köpeğinize uzun süreli ”yat/bekle” komutlarını öğretirken uzanmasını istediğiniz zeminin özelliklerine dikkat edin. Çalışma ortamının aşırı ısılarda olması,zeminin çok sert veya rahatsız olması köpeğinizin sık sık hareketini bozmasına neden olabilir. Kısa tüylü köpekler sert ahşap veya muşamba kaplı zeminlerde daha çabuk rahatsız olurlar. Buna karşın Yat/Bekle komutunu halı veya havlu üzerine kolaylıkla öğrenebilirler.

  1. Köpeğinizi oturma pozisyonuna getirerek başlayın. Elinize aldığınız yemi önce burnuna tutarak yerle köpek arasına indirin. Burnuyla yemi takip ediyorsa zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
  2. Elinizi yavaş yavaş yaklaştırın. Birkaç deneme sonunda köpeğiniz kafasını yere kadar indirmiyorsa yeniden yem kullanarak denemeniz gerekebilir.
  3. Ters çevirdiğiniz elinizin içindeki yemi yere iyice yaklaştırarak köpeğin bedeninin alt kısmına dayayıp bekleyin. Köpeklerin çoğu yemi kapabilmek için bir süre uğraşır ve sonunda yere çöküverirler.Köpeğinizin bedeni yere tamamen yapıştığında zil çaldıktan sonra  ödüllendirin.
  4. Bu alıştırmayı altı kez yem kullanarak deneyin, köpeğiniz yere her indiğinde zille ödüllendirin.
  5. Bu defa aynı el hareketinizi yem olmadan tekrarlayın. Köpeğin yere çökme girişimlerini bile ödüllendirin.
  6. Köpeğiniz peş peşe iki defadan fazla hata yapıyorsa yeniden başa dönün ve yem kullanarak altı deneme daha yapın.
  7. Çalışmaları dışarıya taşıyın. Farklı yerlerde ve farklı çeldiriciler (insanlar,diğer köpekler) arasında hareketi denerken köpeğinizin uygulayışları arasında bazı değişiklikler olabilir. Köpeğinize hareketin doğru şeklini anımsatana dek yem kullanmaktan çekinmeyin. Hareketi doğru ve inanılır biçimde yapmaya başladığını gördükten sonra yem kullanmaktan vazgeçebilirsiniz.
 Bazı köpekler yatmakta güçlük çekerler,oturma pozisyonundan öteye gidemeyecek gibidirler. Bu durumda takılıp kalan köpekler için işte bazı ipuçları;
  • Kafa karıştırıcılardan uzak, yumuşak bir zeminde çalışmaya başlayın.
  • Köpeğin çok sevdiği ama kendisine seyrek verilen, orjinal ödüller kullanın.
  • Yemi yere indirdiğiniz anda, köpeğin bu yiyeceği eğilerek alması gerektiğini düşünmesine yardımcı olmak için , bir masa ya da koltuğun altını ya da biraz kıvırdığınız kendi bacağınızın altını kullanmayı deneyin. Bu köpeğinize yemi almak için yerle temas etmesi gerektiğini düşündrecektir.
  • Başlangıçta yemi köpeğin bedenine ve göğsüne yakın ön patilerine doğru tutarak veya burnundan kırk beş derecelik bir açıyla uzaklaştırarak indirme hareketini başlatın.
  • Köpeğinizi yere doğru bastırmaktan kaçının. Onu itmeyi, çekmeye başladığınız andan itibaren kendisi düşünmeyi bırakır ve işleri kendisi adına sizin yapmanıza izin verir. Köpeğinizin düşünmesini istiyorsanız pozisyon alması için onu itip çekmekten vazgeçin.

Köpeğinizin eğitimi sırasında hayvan bazı noktalarda zorlanıyorsa unutmamanız gereken en önemli şey sabırlı olm

ak ve sık sık alıştırma yapmaktır.Aslında uzun ağır ve yıpratıcı çalışma sürelerine oranla, kısa ve sık yapılan çalışmalar hem siz hem de köpeğiniz için daha yararlıdır.

Köpekler çabuk tahrik olan hayvanlardır ve koşan her şeyi kovalamaktan hoşlanırlar. Etrafı çitler veya engellerle çevrili olmayan alanlarda onu serbest bırakırken çok dikkatli olun. Köpeğinizin belki de çevredeki en iyi eğitilmiş köpek olabilir, ama yine de sokakta koşan bir kedi görürse peşine takılma olasılığı çok yüksektir. Cadde ve sokaklardaki bütün yürüyüşlerinizde tasma kayışını takılı tutun. Köpeğinizin kayışını çıkardığınız alanlarda da son derece dikkatli davranın.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Murat KUMPAS

Haus of Rottweiler Türkiye petshop değildir. Biz önce köpeklerimizin sağlığı ve köpeklerimizi Federasyon (kif.org.tr) ve FCI ırk standartına (güzellik yarışmalarına) hazırlıyoruz. Federasyona kayıtlı yetiştirici olduğumuz için bizi takip eden dostlarımıza örnek olmamız gerektiğinden, bu sorumluluğu kendimizde hissediyoruz. Bütün sosyal medya hesaplarımızda bizi takip eden dostlarımıza özellikle yeni köpek sevdasına yakalanmış acemi dostlarımıza köpek bakımı, köpeğe nasıl davranması gerektiği, nasıl beslenmesi gerektiği, eğitimin püf noktalarını elimizden geldiği dilimizin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Bizim diğer çiftliklerden farkımız; çoğunluğu satış odaklı çalışıyor (petshop gibi)iken, biz ise size hizmet vermeye çalışıyoruz. Sizler bizden yavru aldığınızda bu sorumluluğu kaldıracak bilgiye sahip olmanızı istiyor, bu konuda yardımcı oluyoruz. Ve bizden sahiplendiğiniz yavrulara bakmaya hazır bireyler haline gelmenizde gerekli desteği veriyoruz. Bizim için çiftliğimizde ki köpeklerimizin sağlığı kadar sahiplendirdiğimiz evlatların sağlığı da önemlidir. Bizden yavru sahiplenen dostlarımız için özel WhatsApp grubumuz mevcut online yardım alabiliyor ve birlikte evlatları büyütüyoruz.. “Rottweiler Türkiye Ailesi her zaman bir ayrıcalıktır.” Bunu bize katıldığınız da fark edeceksiniz..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün