Köpeğinize uzun süreli ”yat/bekle” komutlarını öğretirken uzanmasını istediğiniz zeminin özelliklerine dikkat edin. Çalışma ortamının aşırı ısılarda olması,zeminin çok sert veya rahatsız olması köpeğinizin sık sık hareketini bozmasına neden olabilir. Kısa tüylü köpekler sert ahşap veya muşamba kaplı zeminlerde daha çabuk rahatsız olurlar. Buna karşın Yat/Bekle komutunu halı veya havlu üzerine kolaylıkla öğrenebilirler.
- Köpeğinizi oturma pozisyonuna getirerek başlayın. Elinize aldığınız yemi önce burnuna tutarak yerle köpek arasına indirin. Burnuyla yemi takip ediyorsa zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
- Elinizi yavaş yavaş yaklaştırın. Birkaç deneme sonunda köpeğiniz kafasını yere kadar indirmiyorsa yeniden yem kullanarak denemeniz gerekebilir.
- Ters çevirdiğiniz elinizin içindeki yemi yere iyice yaklaştırarak köpeğin bedeninin alt kısmına dayayıp bekleyin. Köpeklerin çoğu yemi kapabilmek için bir süre uğraşır ve sonunda yere çöküverirler.Köpeğinizin bedeni yere tamamen yapıştığında zil çaldıktan sonra ödüllendirin.
- Bu alıştırmayı altı kez yem kullanarak deneyin, köpeğiniz yere her indiğinde zille ödüllendirin.
- Bu defa aynı el hareketinizi yem olmadan tekrarlayın. Köpeğin yere çökme girişimlerini bile ödüllendirin.
- Köpeğiniz peş peşe iki defadan fazla hata yapıyorsa yeniden başa dönün ve yem kullanarak altı deneme daha yapın.
- Çalışmaları dışarıya taşıyın. Farklı yerlerde ve farklı çeldiriciler (insanlar,diğer köpekler) arasında hareketi denerken köpeğinizin uygulayışları arasında bazı değişiklikler olabilir. Köpeğinize hareketin doğru şeklini anımsatana dek yem kullanmaktan çekinmeyin. Hareketi doğru ve inanılır biçimde yapmaya başladığını gördükten sonra yem kullanmaktan vazgeçebilirsiniz.
Bazı köpekler yatmakta güçlük çekerler,oturma pozisyonundan öteye gidemeyecek gibidirler. Bu durumda takılıp kalan köpekler için işte bazı ipuçları;
- Kafa karıştırıcılardan uzak, yumuşak bir zeminde çalışmaya başlayın.
- Köpeğin çok sevdiği ama kendisine seyrek verilen, orjinal ödüller kullanın.
- Yemi yere indirdiğiniz anda, köpeğin bu yiyeceği eğilerek alması gerektiğini düşünmesine yardımcı olmak için , bir masa ya da koltuğun altını ya da biraz kıvırdığınız kendi bacağınızın altını kullanmayı deneyin. Bu köpeğinize yemi almak için yerle temas etmesi gerektiğini düşündrecektir.
- Başlangıçta yemi köpeğin bedenine ve göğsüne yakın ön patilerine doğru tutarak veya burnundan kırk beş derecelik bir açıyla uzaklaştırarak indirme hareketini başlatın.
- Köpeğinizi yere doğru bastırmaktan kaçının. Onu itmeyi, çekmeye başladığınız andan itibaren kendisi düşünmeyi bırakır ve işleri kendisi adına sizin yapmanıza izin verir. Köpeğinizin düşünmesini istiyorsanız pozisyon alması için onu itip çekmekten vazgeçin.
Köpeğinizin eğitimi sırasında hayvan bazı noktalarda zorlanıyorsa
unutmamanız gereken en önemli şey sabırlı olmak ve sık sık alıştırma yapmaktır.Aslında uzun ağır ve yıpratıcı çalışma sürelerine oranla, kısa ve sık yapılan çalışmalar hem siz hem de köpeğiniz için daha yararlıdır.Köpekler çabuk tahrik olan hayvanlardır ve koşan her şeyi kovalamaktan hoşlanırlar. Etrafı çitler veya engellerle çevrili olmayan alanlarda onu serbest bırakırken çok dikkatli olun. Köpeğinizin belki de çevredeki en iyi eğitilmiş köpek olabilir, ama yine de sokakta koşan bir kedi görürse peşine takılma olasılığı çok yüksektir. Cadde ve sokaklardaki bütün yürüyüşlerinizde tasma kayışını takılı tutun. Köpeğinizin kayışını çıkardığınız alanlarda da son derece dikkatli davranın.