Şeker Hastalığı Olan Köpeklerde Beslenme

Şeker hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken konu gıdalar ile alınan glikozun veya vücutta parçalanarak glikoza dönüşen besinlerin kontrolüdür. Çünkü vücutta insülin miktarının az olması glikozun artışına neden olacağından besinler ile alınan glikoz miktarının fazlalığı hastalığın şiddetini artırabileceği gibi hayati tehlike yaratabilecek koma durumuna da (şeker koması) neden olabilir.
Ayrıca günlük verilmesi gerekli olan insülin miktarının belirlenmesi için beslenme düzeninin sağlanması gerekir. Besinlerin niteliği yanında verilecek miktar ve öğün sayısı da düzenlenmelidir. Uzun süreli açlık halinde yenilen yemekle birlikte glikoz düzeyinde ani artışlar olacağından öğün sayısını artırarak sık aralıklar ile az miktarlarda beslemek daha doğru olacaktır.
Şeker hastalarının diyeti düzenlenirken özellikle karbonhidratlar ve nişastalı besinlerden kaçınılmalıdır. Enerji kaynağı olarak proteinin kullanıldığı, yağ oranı azaltılmış ve sindirilebilirliği düşük bol lifli gıdalar tercih edilmelidir. Lifli gıdalar karbonhidratların bağırsaklardan emilimini azalttığından oldukça fa
ydalıdır.Aşırı kilo şeker hastalığında kaçınılması gereken önemli bir konudur. Günlük egzersizler artırılarak veya mama miktarı azaltılarak kilo artışı önlenmelidir.
Alınan besinler ile direk olarak bağlantılı olan şeker hastalığının medikal tedavisinin başarısı beslenme düzeninin sağlanması ve tedavi ile eş zamanlı olarak bu düzenin korunmasına bağlıdır.