Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalı ?
Bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan arı sokmaları köpeklerin açık alanda olduğu saatlerde sağlık açısından en önemli tehlikelerden birisi. Özellikle son derece oyuncu olan yavru köpekler arıları oyun amacıyla yakalamaktan kendilerini alıkoyamazlar, bu nedenle köpeklerde arı tarafından en çok sokulan yerler ağız, burun gibi baş bölgesindeki yerler ve patilerdir.
Arı sokmasının ardından ilk olarak görülen belirtiler insanda olduğu gibi arının soktuğu yerde meydana gelen kızarıklık, şişme ve kaşıntıdır. Arının iğnesini deride bırakmasından dolayı genellikle sokulan yerde iğneyi de görmek mümkün olabilir.
Genellikle bir tek arı sokması eğer köpekte alerjik bir durum yoksa çok fazla probleme neden olmayabilir. Ancak özellikle ağız ve boğaz bölgesinde meydana gelen sokmalarda oluşan şişkinliğe bağlı olarak solunum zorlanabilir.
Birden fazla arının sokması ile birlikte ciddi sorunlar oluşabilir. Eğer köpekte arı sokmasına karşı alerjik bir hassasiyet mevcutsa, hayati tehlike oluşturacak durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Köpeğinizin bir arı tarafından sokulduğunu fark ettiğinizde ilk olarak ısırılan yeri bulmaya çalışın. Bulduktan sonra cımbız veya benzeri bir şeyle iğneyi deriden çıkartın.
Arı iğnesi ve zehri asit yapıda bir madde içerir. Karbonatlı su hazırlayıp o bölgeye yaş kompres uygulamak zehri etkisiz hale getirmek açısından faydalıdır. Sokulan bölgeye buz torbası ile soğ
uk kompres yapmak da şişmeyi ve kaşınmayı önlemek için faydalı olur.İlk önlem olarak bu uygulamalar dışında herhangi bir ilaç uygulaması kesinlikle yapmamalısınız.
İlk 5-10 dakika içinde arı sokan yerde ciddi bir şişme oluşur ve şişkinlik artmaya devam ederse, veteriner hekiminize danışmalı ve hemen köpeğin nefes alma ve yutkunma ile ilgili problemi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer bu sorunlar varsa, köpeğinizi en yakın veteriner hekime götürmelisiniz.