Beslenme

Yavru Köpeklerde Beslenme

Yaşamlarının ilk yedi ile on günü boyunca yavru köpeğin gözleri kapalı durumdadır. Bu süre içinde doğum ağırlıklarının iki katına ulaşırlar ve gittikçe daha da aktif hale gelirler. Tahmini olarak, emzirme dönemi boyunca her hafta, ağırlığın yaklaşık doğum kilosu kadar artması gerektiğini söyleyebiliriz (bu kilo artışı ilk hafta biraz daha az, son haftalarda da biraz daha fazla olabilir).

6 haftalık iken çoğu yavru artık sütten kesilmeye hazırdır. Eğer daha önceden annesinin kabından katı mama yemeye başladıysa, 4 ya da 5 haftalık iken bile kendi kendine sütü bırakabilir.

Normal büyüme ve gelişmeyi sağlayacak olan besin ihtiyacı, erişkin köpeklere oranla yavrularda daha fazladır. Bu yüzden gelişme ve üreme ya da tüm yaşam evreleri için tasarlanmış, besinsel olarak tam ve dengeli diyetler önerilir. Vitamin, mineral, et ya da diğer herhangi bir ek maddeye gerek yoktur.

Bir yavrunun mide kapasitesi, gerekli günlük besini bir kerede alacak kadar büyük değildir. Daha küçük olan yavrular, günde en az üç kez beslenmelidir. Dört ya da beş aylık olduklarında günde iki öğüne kadar düşülebilir. Daima taze ve temiz su da sağlanmalıdır.

Yemeğin her gün aynı zamanda ve aynı yerde verilerek bir beslenme alışkanlığı oluşturulması önerilir. Köpeğinizin kabında sürekli mama bırakmayınız. Ona belli bir zaman tanıdıktan sonra yemediği mamayı önünden kaldırıp bir sonraki öğün saatine kadar bir şey vermezseniz hem davranış biçimi hem de sindirim sistemi açısından düzen sağlanmış olacaktır. Masadan, kendi yediğiniz yemeklerden vermek tavsiye edilmez çünkü bu şekilde bunu alışkanlık haline getiren, yemek seçen ve huysuz bir köpeğiniz olabilir. Tam ve

dengeli diyetle beslenen yavrular ek olarak vitamin, mineral ya da ete ihtiyaç duymazlar. Hatta, fazla ilave besin verilmesinin düzenli gelişim açısından zararlı olduğu bile gösterilmiştir.

Bir yavruya verilmesi gereken mama miktarı boy, aktivite, metabolizma ve çevre koşullarına göre değişir. Aşırı kilo almaya izin verilmemelidir. Bu, sadece kötü bir görüntüye neden olmakla kalmaz; aşırı kilo kemik anormalliklerine yol açabilir. Köpeğinizin çok fazla kilo almaya başladığını fark ederseniz mama miktarı azaltılmalıdır. Eğer kilo alımı yavaş ise ve başka bir sağlık sorunu yoksa mama miktarı arttırılmalıdır. Köpeğinizin durumu ile ilgili bir sorunuz ya da şüpheniz varsa bir veterinere başvurmalısınız.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Murat KUMPAS

Haus of Rottweiler Türkiye petshop değildir. Biz önce köpeklerimizin sağlığı ve köpeklerimizi Federasyon (kif.org.tr) ve FCI ırk standartına (güzellik yarışmalarına) hazırlıyoruz. Federasyona kayıtlı yetiştirici olduğumuz için bizi takip eden dostlarımıza örnek olmamız gerektiğinden, bu sorumluluğu kendimizde hissediyoruz. Bütün sosyal medya hesaplarımızda bizi takip eden dostlarımıza özellikle yeni köpek sevdasına yakalanmış acemi dostlarımıza köpek bakımı, köpeğe nasıl davranması gerektiği, nasıl beslenmesi gerektiği, eğitimin püf noktalarını elimizden geldiği dilimizin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Bizim diğer çiftliklerden farkımız; çoğunluğu satış odaklı çalışıyor (petshop gibi)iken, biz ise size hizmet vermeye çalışıyoruz. Sizler bizden yavru aldığınızda bu sorumluluğu kaldıracak bilgiye sahip olmanızı istiyor, bu konuda yardımcı oluyoruz. Ve bizden sahiplendiğiniz yavrulara bakmaya hazır bireyler haline gelmenizde gerekli desteği veriyoruz. Bizim için çiftliğimizde ki köpeklerimizin sağlığı kadar sahiplendirdiğimiz evlatların sağlığı da önemlidir. Bizden yavru sahiplenen dostlarımız için özel WhatsApp grubumuz mevcut online yardım alabiliyor ve birlikte evlatları büyütüyoruz.. “Rottweiler Türkiye Ailesi her zaman bir ayrıcalıktır.” Bunu bize katıldığınız da fark edeceksiniz..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün