Pozitif Eğitimin Önemi
Bir köpek öğrenmesi gereken şeyleri zorlama, olumsuz pekiştireçler olmaksızın öğrenirse, bu öğretimi kendi davranışları ile özleştirecek, bütünleştirecek ve olumlu, istenildiği gibi davranmayı öğrenecektir. öğrenme sürecinde ödüllendirilmesi her zaman için davranışlarına iyi yansıyacak, ödül olumlu pekiştireç görevi yapacaktır. ödül olarak okşama, onu cesaretlendirecek “aferin, bravo” gibi sözcükler motivasyonu sağlayacaktır. En önemlisi öğretilen şeyin iyi olduğunu kavramasını sağlamasıdır. Birkaç kez tekrarlanan destek eğitimi sonucu öğretilen kalıcı olacaktır. örneklersek kuru kuruya “otur” sözcüğü başlangıçta onun için hiçbir şey ifade etmez, ancak o ayaktayken arka kısmına biraz bastırarak bu sözcüğü söylersek sözümüzle davranışı birleştirecek, bu sözü duyduğunda oturması gerektiğine şartlanacaktır.
Daha sonra karşıdan elimizin iç yüzü aşağıya bakacak şekilde aşağıya, yere doğru salladığımızda ve otur dediğimizde oturacaktır. Unutulmaması gereken eylem tamamlanınca okşama ve “aferin oğluma, bravo kızıma” sevgi sözcünün söylenmesi gerektiğidir. Ayrıca eğitim sürecinde sabrınızın tükendiğini hissettiğiniz anda bırakın. çünkü olumsuz bir hareket, sesleniş, sesinizin tonu, ruh halinizin olumsuz yansıması kelimenin tam anlamıyla, bir çuval inciri berbat edecektir. Kendinizi iyi duyumsadığınızda tekrar başlarsınız.
Aksi halde köpeğiniz üst üste aynı emir tekrarlandığında kulaklarını kısacak, saldırgan bir tavır alacak hatta size hırlayıp yüzünüze bakıp havlayacaktır. Otur eğitimi verilirken köpeğinizin kendi özgürlünü kısıtlayıcı bir davranış olarak algılamasının önüne geçmek için, eğitim öncesi bırakın kısa süre koştursun fazla enerjisini atsın, bu hazırlık sonrası daha iyi konsantre olacaktır. Oturmayı öğrenmesinin sonunda sevdiği, dişleyebileceği bir oyuncağı verebilirsiniz. Bu oturduğu zaman arkasından okşanmanın, sevecen bir sözcüğün ve oyuncağın geleceği beklentisinin oluşmasına yardımcı olacaktır. Bu beklentiye kavuşmak için isteneni yerine getirecek, itaatkar olmanın ödüllendirmeyi getirdiğini kavrayacaktır. Sözcük-davranış-ödül arasındaki ilişki, bağlantı beyninde rahat kurulacaktır.
Akla gelen, öğretilmesi gereken ilk komut olduğu için “otur” emri üzerine konuştuk, benzer şeyleri öğretirken aynı pozitif eğitim yöntemini kullanabilirsiniz. örnek olarak tuvalet eğitimi veriyorsunuz; sabah eğitime çıktınız, yapmasını istediğiniz yere geldiniz söyleyeceğiniz şey “hadi çabuk” olmalı arkasından yine farklı sevecen bir ses tonu ile aferin, okşama, elinizden yiyeceği bir miktar kuru mama olmalıdır. Sonra mama kabının bulunduğu yere gelip sabah öğünün kalanını verin, 10-15 dakikada bitirir, suyunu içer, 5-10 dakika oyalanırsınız, sonra tekrar tuvaletini yaptığı yere götürürsünüz, yine “hadi çabuk” sözünü tekrarlarsınız, işini bitirir okşama, sevgi sözcüğü faslını yerine getirirsiniz.
Bu eğitimler esnasında onu ismiyle çağırarak, ona ismini de öğretebilirsiniz. Bu da pozitif eğitim yönteminin bir parçasıdır. O zaten öğrenmeye meraklı, eğilimlidir, ancak dikkat yoğunlaşmasın
ın kısa süreli olduğu unutulmamalıdır. Yaşın büyümesi ile birlikte bu sürede artacaktır. Aşı programı tamamlandığında kalabalık ortamlarda da bu eğitimi tekrarlayın pekişsin.Lütfen unutmayın, eğitimli köpek özgür köpektir. Doğru yer doğru zamanda verilecek eğitim birlikte yaşamı daha zevkli hale getir.