Genel Bilgiler

Köpeklerde Sosyalleşme

Köpeklerde Sosyalleşme

İnsanlar köpek sosyalleşmesi hakkında konuştuğunda bu, köpeğin hayatının ilk 16 haftasını içerir.Bu zaman diliminde köpeklerimizin yetişkin olmaları konusunda belirleyici faktördür. Köpek yavrusunun karakteri ve davranış alışkanlıkları bu sosyalleşme döneminde geliştirilir ve hayatı boyunca devam edecektir. Peki bu köpek yavrusunu ailesiyle, yabancılarla, hayvanlarla ve içinde yaşadığı çevre ile ilgili nasıl etkiler.

Yavru köpek sosyalleştirmesi genç köpeğinizin 5 duyusunu uyandırır.Bu başlangıç maruz kalma ve mekanlara duyarsızlaştırma,sesler,kokular,tatlar ve gündelik hayatın dokunuşu.Köpeğin sosyalleşme dönemi koşullarında etrafa tanıdık ve rahat olması gerekmektedir.Ayrıca yeni deneyimler köpeğinizi yaşamı boyunca karşısına çıkabilecek zorluklarla başa çıkabilmesi için onu hazırlar.

Köpeğin sosyalleşmeye başlama aşamasında köpeğinizle yakın bağ kurup bunun sonsuza kadar süreceğini onunla paylaşmalısınız.Herhangi bir köpek uygun bir sosyalleşme yoluyla toplumunun iyi eğitilmiş ve güvenilir bir üyesi olabilir. Köpeklerimize kapsamlı sosyalleşme ve eğitim ile bunları sağlamak bizim sorumluluğumuz hatta borcumuzdur. Tüm köpekler ırkı türü ne olursa olsun sosyalleştirilmeleri gerekir.

Köpek sosyalleştirmenin iki ana türü vardır:

Aktif Sosyalleşme: Bizim bilerek öğrettiğimiz itaat eğitimi gibi arabaya bindirip yeni insanlarla tanıştırıp gezdirdiğimiz öğreti.

Pasif Sosyalleşme : Köpeğin kendine ait boş zamanında (bizim ilgilenmediğimiz zaman) evin bahçesindeki bitkileri keşfetmesi gibi

Köpeğimizi Sosyalleştirmek Neden Bu Kadar Önemli ?

Köpeğimizin sosyalleşme dönemi (özellikle ilk 16 hafta), gelecekte mizaç,karakter ve davranış alışkanlıkları için en kritik zamandır.Eğer bu süre içinde köpeğinizin sosyalleşmesini kaçırmış iseniz daha sonra sorunları düzeltmek için basit bir şekilde geri dönemezsiniz.Doğru sosyalleşme aracılığıyla davranış problemlerinin önlenmesi, sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanan istenmeyen davranışların ( havlama ,ayrılık kaygısı, nesneleri çiğneme, saldırganlık vb) düzeltilmesi için çok iyi bir alternatiftir. Köpeğinizi sosyalleştirmek köpeğinizin hayatı boyunca size yakın bir bağ kurması ve bağı güçlendirmesi açısından temel maddedir.Buna şimdi zaman ayırırsanız kazanan siz olacaksınız.

SOSYALEŞMEMİŞ KÖPEKLER DÜZGÜN SOSYALLEŞTİRİLMİŞ BİR KÖPEĞİN HAYATINDAN DAHA FARKLI BİR YOL ALIR.

Bazı köpek türlerinde sosyalleÅŸme diÄŸerlerine göre köpeÄŸin davranışlarını daha iyi yönde etkilememektedir. Bir sosyalleÅŸmiÅŸ köpeÄŸe düşünme, öğrenme ve problem çözme (itaat eÄŸitimi de dahil olmak üzere) iyi yerleÅŸtirilmiÅŸtir ki bu sosyalleÅŸmemiÅŸ köpek de ciddi alanda sınırlıdır. Ä°yi sosyalleÅŸmiÅŸ köpek deÄŸiÅŸimi, yeni insanları, zorlukları mutlu bir ÅŸekilde kabul edecektir ve diÄŸer hayvanlarla uygun ÅŸekilde etkileÅŸimde olacaktır. KöpeÄŸinizin sosyalleÅŸmesi köpeÄŸinizi günlük hayatın koÅŸuÅŸturmasına hazırlar. Elektrik süpürgesi, bulaşık makinesi, çim biçme makinesi, kediler, televizyon ve her ne olursa olsun onu hayata atar. KöpeÄŸinizin sosyalleÅŸmesi köpeÄŸinizi uygun sosyal etkileÅŸim ve insanlar ve diÄŸer hayvanlara karşı saldırganlığını nasıl engelleyeceÄ

Ÿi konusunda eÄŸitir. SosyalleÅŸme tüm duygularınızla beslenir ve güvenli, olumlu duygusal zihne teÅŸvik eder.

Eğer Köpeğiniz Düzgün Bir Şekilde Sosyalleşmezse Ne Olur?

Kritik sosyalleşme dönemini kaçıran köpekler genellikle çekingenlik, saldırganlık , ürkeklik, insanlara köpeklere ve diğer hayvanlara karşı korku sergiler. Köpek ilk sosyal uyarıdan mahrum edilirse sonuç onun fiziksel ve duygusal sağlığını geri dönüşümsüz tehlikeye sokabilir. Beklenmeyen olaylar ve yeni deneyimler de sosyalleşmemiş köpekler tarafından kabul edilmez. Biz köpeklerimiz için bir olup onlara mutluluk ve güven dengesini sağlamalıyız ki yeni şeyleri kabul edip keşfedebilsinler.

Daha Fazla Göster

Ä°lgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün