Genel Bilgiler

Köpekler Neden Sık Sık Solurlar ?

Köpekler Neden Sık Sık Solurlar ?

İnsanlar bir otobüse yetişmeye çalıştıktan sonra sık solurlar, fakat hiçbir insan bir köpek kadar sık solumaz. Köpek vücudunu hareket ettirmeden bile sık solumaya başlar. Aşırı ısınmaya başladığında ağzını iyice açar, dilini dışarı çıkarır ve o çok aşina olduğumuz hızlı, çabuk nefes alma hareketine başlar. Bunu yaparken, soğutma mekanizmasının temelini oluşturan buharlaşma sürecini hızlandırmak için iri dilini durmadan nemlendirir. Aşırı ısınmış köpekler, dil yüzeyine sıvı sağlamak için normal zamankinden daha fazla su içerler. Bu düzenek olmasaydı birçok köpek kalp krizinden ölebilirdi.

Köpekler niçin vücut ısılarını düzenlemek için bu kadar güçlü bir soluma mekanizmasına ihtiyaç duyarlar? Bunun yanıtı derilerinin anatomisinde bulunmaktadır. Bizden farklı olarak, yalnızca ayaklarında yeterli ter bezleri bulunur. Bizler vücudun yoğun terlemesi yoluyla hızlı ısı kaybedebiliriz, fakat onlar bunu yapamazlar.

Ne ilginçtir ki, en yakın üç hayvan yoldaşımız, at, kedi ve köpek serinlemenin farklı yöntemlerini geliştirmişlerdir. Atlar, tıpkı bi

zim gibi bolca terler. Kediler sıcakladıklarında tüylerini gayretli bir şekilde yalarlar ve böylece bir soğutma maddesi olarak tükürüklerini vücutlarına yayarlar. Köpekler ise çok solurlar.

Solumanın köpekler tarafından tercih edilmesi, hiç kuşkusuz, atalarının sırtlarındaki çok kalın kürklerle ilişkilidir. İlkel köpeğin evrimi sırasında, soğuk havada sıcak kalmak, sıcak havada üşümekten daha önemli gibi görünmektedir. Kalın bir kürkle, ter bezlerinin ısı düzenlemesine yardımcı olmak için yapabileceği fazla bir şey yoktur ve bu yüzden bunlar önemli olmaktan çıkmışlardır. Günümüzde birçok ırk daha ince kürke sahiptir ve sıcak öğleden sonralarında terleme sahiplerinin bir kez daha yardımına koşmaktadır, fakat etkin ter bezlerinin gerekli olan yeniden evrimi, kürk türündeki genetik değişikliklere eşlik edememiştir. Terlemenin kolayca yeniden işlevsel hale gelebileceği Meksikalı Tüysüz Köpek gibi çıplak derili köpek ırklarının bile, sıcak koşullar altında dahi olağanüstü kuru derileri vardır. Bu acayip köpeklerin vücut ısılarının 40 dereceye kadar çıktığı öne sürülmüştür (köpeklerin genelde vücut ısıları 38-38,5 derecedir), fakat yakın zamanlarda yapılan testler bunu doğrulamamıştır. Bunların diğer köpeklerle yaklaşık aynı ısıya sahip oldukları, fakat derileri çıplak olduğundan, onlara dokunulduğunda daha sıcak hissi verdikleri görülmektedir. Bu ırkın soğuk havalarda ilk Meksikalılar tarafından canlı bir sıcak su torbası işlevi görmek üzere yetiştirildikleri söylenmektedir ve köpeğin derisinin terlememesi, insanlardan daha yüksek olan vücut ısısıyla birleştiğinde, köpeği bu rol için kesinlikle ideal hale getirmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün