
- Heyecanlandıkları için, size ne kadar mutlu olduklarını gösteriyorlar.
- İlginizi çekmek istiyor, belki gezmeye gitmek istediğini için yapıyor belki de biraz oyun istiyor. Bellki daha önce bu davranışı sergilediğinde istediği şeye ulaşmış…
- Sizin veya misafirlerinizin üzerinde otorite kurmak istediği için olabilir. Bu davranış nadir gözükür fakat ihtimaller dahilindedir.
Davranışı Engellemek İçin Genel Tüyolar
Her zaman aklınızda bulundurmanız gereken şey, köpeğinizi zıplamanın istenmeyen bir davranış olduğunu bilmiyor. Bunu ona öğretmek sizin göreviniz. Köpek Eğitimi kısaca bu anlama gelir.
- Olabildiğince erken başlayın. Davranışın ortaya çıkmasını enegllemek düzeltmekten daha kolaydır.
- Cezalandırmak, vurmak, odaya kapatmak ya da bağırmak onun için bir anlam taşımaz. Amacınız istenmeyen davranışın – bu durumda zıplamak- her koşulda kabul edilemez olduğunu ona göstermek olmalı. İletişimiz yalın olmalı.
- Zıplayan bir köpeği kesinlikle ödüllendirmemelisiniz. Yalnızca mama ya da sevgi olarak düşünmeyin. Gezmeye gitmek, ilginin ona yönelmesi ya da her hangi bir ödül olabilir… İstenmeyen bir davranışı sergilediğinde istediği şeye kesinlikle ulaşmamalı.
- Köpeğinize kesin bir dil ile seslenmelisiniz. Her koşulda bu mesajı rahatlıkla anlamalı. Aklının karışmasını engellemek için olabildiğince sade olun. Bu, köpeğinizle kontak kuran herkesin aynı tavrı sergilemesi anlamına geliyor. Kısaca eğer sizin üstünüze atladığında ona ilgi ve sevgi gösteriyorsanız aynı şeyi misafirinize yaptığında bağırmak yalnızca aklını karıştırır ve ondan ne istediğinizi anlayamaz.
- Her zıpladığında ilginizi onun üzerinden çekerseniz, istediği ilgiyi ona vermezseniz, bu davranışın yavaş yavaş ortadan kalktığını göreceksiniz.
İnsanların Üstüne Zıplamayı Nasıl Durdurum?
Davranışın seviyesine göre aşağıdaki tekniklerin hangininin işinize yaracağını rahatlıkla bulabilirsiniz. Bir çok durumda yalnızca bir kaç gün içinde olumlu sonuçlar almaya başladığınıza tanık olacaksınız. Aşağıda listelediğimiz metodlar popüler ve işe yaradığı kesinleşmiş metodlardır.
- Köpeğinizin üzerinize zıplayacağını anladığınız anda arkanızı ona dönün. Bu köpeğin sizi kaçırmasını sağlayacak ya da en azından size ulaşmasını güçleştirecek. Bu sırada kesinlikle göz teması kurmayın ve tek bir kelime bile söylemeyin. Yalnızca ona arkanızı dönün ve bu sırada biraz uzaklaşın. Görmezden gelmeniz köpeğinize “Zıplarsan benden ilgil ve sevgi göremezsiz”mesajını verir.Köpeğiniz sakinleştiğinde ve zıplamayı bıraktığında biraz ilgi gösermek için iyi bir zamandır. Ona doğru eğilin ve kulağının arkasını sevin : ) Bu metodu ısrarla uygularsanız göreceksiniz ki kısa sürede köpeğiniz ilgi çekmek için daha iyi yollar olduğunu anlayacak.
- Köpeğinizin üzerinize zıplayacağını anladığınız anda ona yapması için başka bir şey verin. “Otur” komutu işe en çok yarayan yönlendirmedir. Bu yönteme “yönlendirme” ya da “alternatif davranış eğitimi” denmekte. Bu şekilde deli gibi zıplamak yerine sabırla oturmayı ve ancak bu şekilde ilgi göreceğini kolaylıkla anlayacak.
- Eğitmenlerin bir kısmı ise zıplama problemeni boğma tasması ile düzeltme yolunu seçiyor. Bu yöntem kısıtılı zamanı olan eğitmenler tarafından sıkça kullanılıyor. Her köpek için uygun olmayan bu yöntem, Rottweiler, Alman Çoban Köpeği gibi orta ve büyük ırklara uygun. Negatif Şartlandırma olarak adlanrılan metod ile köpeğin her zıplamasında sert bir şekilde tasmayı anlık olarak çekmek gerekiyor. Bu tasmayı daraltarak köpeğe negatif bir deneyim yaşatıyor. Burada asıl önemli olan tasmayı 1-2 saniyeden fazla çekmemek. Hali hazırda boğazını sıkan tasma, daha uzun sürelerde köpeğin nefes almasını engelleyecektir. Bizim önermediğimiz bu yöntemi özellikle deneyimsiz köpek sahiplerinin takip etmemesi gerekir. Yine de bir kaç noktaya değinmemiz gerekiyor.
- Boğma tasması köpeğe zarar vermemeli.
- Boynunda iz bırakmamalı.
- Tasmayı çekme şiddeti iyi ayarlanmalı.
- Bu yöntemle de köpeğiniz kısa sürede zıplamamayı öğrenecektir. Fakat yukardıda listelediğimiz pozitif eğitim seçeneklerini denemenizi öneririz. Davranış bozukluğunun seviyesine göre de bu yöntem göz önünde bulundurulmalı.
Köpeklerde Zıplama Probleminin iyi yanı kolayca düzeltilebilir olmasıdır. İstikrarlı ve sabırlı şekilde, düzenli olarak yukarıdaki köpek eğitim yöntemlerini kullanıdığınız sorunun tahmininizden kısa sürede ortadan kaktığını göreceksiniz. Bu yüzden zaman ayırmalı ve köpeğinize hoş görü ile yaklaşmalısınız. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu yalnızca sizden öğrenebilir. Eğer siz bile çok sevdiğiniz köpeğinizin üzerinize zıplamasınından rahatsız oluyorsanız, bir de diğer insanların akıllarından geçenleri düşünün.